Pic del Migdia (La Mà de Guido, 2004)

CRÈDITS

Feliu Gasull: guitarres.

"Boller": música de Carles Cases, adaptada per Feliu Gasull per a set guitarres.

Enregistraments de Feliu Gasull amb masterització de Ferran Conangla.
Pintura de la portada: "perro semihundido", Francisco de Goya.


Texte introductori al disc (per Feliu Gasull)

Imatges de Músser

Aquesta obra és un petit homenatge a un dels llocs que més bons records em porta de la meva infantesa: Músser. Músser és un petit poble de la Cerdanya, situat enfront del Cadí i centrat just davant el pic més majestuós d'aquesta serralada : el pic del Migdia. "Les Saleretes" i "la roca del Corb" son dos indret de la rodalia on ajudava el meu amic Jep Olm a guardar les vaques. Sortíem de bon matí, amb un bastó a la mà i acompanyats per la Pastora, una gossa que ens ajudava a controlar el bestiar. Evidentment no teníem rellotge; lúnica referència per tornar a casa era el senyal que feia el sol quan passava sobre el pic del Migdia.

Aires de Polònia

El primer contacte seriós que vaig tenir amb el flamenc va ser l'any 1977, en un viatge que vàrem fer el guitarrista Toti Soler i jo a la Feria d'Abril de Sevilla. D'aquest viatge recordo amb especial intensitat una nit al voltant d'una foguera en un descobert prop de la Feria. En Toti i jo ens vàrem posar a tocar envoltats de gitanos que ens escolàven i, en acabar, un d'ells, que resultà ser el guitarrista Raimundo Amador, tot sorprés del que escoltava va dir "esto suena a aires de Polonia". Aquesta frase em va quedar grabada a la memòria per diferents motius. Al cap d'els anys, el guitarrista Manuel Barrueco em va proposar d'escriure un trio de guitarres que utilitzés ritmes del flamenc. Vaig fer una obra en dos moviments, un de lent i un de ràpid, fent servir el ritme de "Seguidilla" i el de la "Bulería". La vaig anomenar "Aire de Polònia".

Quartet Breu

Aquesta obra va ser un encàrrec del Quartet Mosaic. La vaig escriure durant el mes d'agost de 1999. Consta d edues parts: la primera, "lullaby", està inspirada en un poema de Josep palau i Fabre que porta el mateix títol. La segona, "mosaic", fa referència als amics que em van encarregar la peça.

Sextet Místic

Aquesta obra és per a mi la més especial de tot el CD, no solament per la dificultat que m'ha suposat escriure-la, interpretar-la i enregistrar-la, sinó també per totes les coses que he descobert durant la seva el-laboració. L'Obra està escrita en un sol moviment, dividit en quatre parts que intenten descriure el que passa durant la meditació. Des del punt de vista estilístic, he intentat ampliar al màxim els recursos sonors de la guitarra, amb l'ajuda puntual de tres diapasons. El títol fà referència al leitmotiv de l'obra, la meditació, i també vol ser un homenatge a un dels compositors que més ha aportat al món de la guitarra, Héitor Villa_lobos, el qual, entre moltes altres obres, l'any 1917 va escriure un sextet per a guitarra, arpa, celesta, saxo alt en Mib, flauta i oboe: el "Sextet místic".

Boller

"Boller" és una obra del compositor Carles Cases, que he instrumentat per a set guitarres.

"Cançó de Bressol a la Llorença"

El 1991 vaig escriure una obra per al Festival de la Música de Peralada. Va ser l'any del naixement de la meva primera filla, la Llorença, i vaig escriure per a ella "el cant de benvinguda", per a baríton, mezzosoprano, guitarra, orquestra i cor. La "cançó de bressol a la llorença" és la part final d'aquesta composició, que he adaptat per a tres guitarres i cròtal. És simplement la melodía que em va inspirar una de les experiències més fortes de la vida: veure nèixer un fill, la Llorença.

Feliu Gasull.

LLISTAT DE TEMES:

Imatges de Músser (guitarra sola)
01 - Les Saleteres - 4'31
02 - La Roca del Corb - 5'03


Aires de Polònia (tres guitarres)
03- Seguidilla - 4'38
04 - Buleria - 4'52


Quartet Breu (quatre guitarres)
05- Lullaby - 2'54
06- Mosaic - 4'04


07- Sextet Místic (sis guitarres) - 15'52

08- Boller (set guitarres) - 3'51

09- Cançó de Bressol a la Llorença (tres guitarres) - 3'53


Podeu escoltar una selecció de temes d'aquests disc a la galería d'audio.


TORNAR A DISCOGRAFÍA
TORNAR A DISCOGRAFÍA
© 2009 feliu gasull - fotografía & disseny web: oyeme.net